Sportmassage
Sportmassage wordt gedaan door middel van acupressuur.
Bij acupressuur wordt er druk gezet op ‘stresspunten’ die ook gebruikt worden bij acupunctuur.
Deze massage is echt gericht op het los maken van spieren die vast zitten en is dan ook niet altijd prettig, maar wel zeer effectief.
Wanneer een sportmassage?
– bij vermoeden van strakke spieren
– bij paarden die moeite hebben met bepaalde oefeningen
zoals bijvoorbeeld buigen
– bij paarden die blokkeren tijdens het rijden en/of opstappen
– bij singelnijd
– bij signalen van pijn
– bij een slechtpassend zadel (zadelmaker geweest? Het zadel
kan dan nu misschien wel goed passen, maar de spieren
kunnen nog vast zitten van het slechtpassende zadel, het is
altijd handig om in dit geval even een sportmasseur te laten
komen)
Observeren
Voelen en reflexen
Advies en doorverwijzing
Hoe gaat het in zijn werk?
Observeren
Allereerst wordt er naar het paard gekeken. Hoe is de bouw? Hoe is de bespiering? Hoe is de beenstand/ hoefstand? Hoe kijkt het paard?
Voelen en reflexen
Daarna wordt het paard overal gevoeld. Hierbij wordt gelet op dingen als: warme/ koude plekken, zwellingen, verhardingen, hoe reageert het paard met aanraking enz.
Vervolgens worden de reflexen gecheckt.
Masseren
De eerste massage zal het hele paard gemasseerd worden en de plekken van blokkades zal extra aandacht aan gegeven worden.
De massages daarna zullen met name alleen gericht zijn op de plekken van blokkades.
Blokkades, mogelijke oorzaak en advies
Tot slot zullen de blokkades even worden besproken en de mogelijke oorzaak. Want als de oorzaak een slecht passend zadel is, dan kan ik het wel masseren, maar zodra het zadel er weer op ligt, zijn alle blokkades terug. Het is dus belangrijk om samen met de eigenaar opzoek te gaan naar de mogelijke oorzaak en hierbij kan een doorverwijzing belangrijk zijn (denk aan: zadelmaker, osteopaat, fysio, hoefsmid, dierenarts, trainer enz.).
Paard en gedrag
Je bent helemaal gelukkig met jouw edele dier, maar dan, op een dag, gaat uw paard in een keer moeilijk doen met opstappen. Het begint met een beetje wegdraaien, maar al snel wordt het vlucht gedrag of nog gekker; wordt je paard neidig. Er zijn een hoop gedragingen die kunnen duiden op pijn, denk aan: singelnijd, een paard wat trapt/ bijt, een paard wat protesteert, een paard wat bokt tijdens rijden enz.
En dan? Is hij gewoon vervelend? Moet ik hem straffen? Of heeft hij ergens last van?
Door een masseur te laten komen, kan de masseur samen met jou opzoek gaan naar eventuele pijnlijke/ zwakke plekken bij jou paard. Daarna ga je samen opzoek naar de eventuele oorzaak van deze pijn.
Maar het kan ook zo zijn dat de masseur niks vind en de oorzaak van de gedragingen dus ergens anders ligt. Ook deze bevestiging is fijn om te weten als eigenaar.