Beste lezers, ik neem jullie graag mee in mijn 2e deel van het onderzoek naar therapiedekens. In het eerste deel heb ik vooral gekeken naar therapiedekens in zijn algemeen en de werking daarvan. In dit deel kijk ik gericht naar de FIR-Tech therapiedekens van het merk Catago.

Wat mij allereerst opvalt aan het deken, is dat de deken erg licht in gewicht is. De deken is ademend aan de zijkanten en bovenal ziet het deken er stoer uit.

Uit mijn vorige onderzoek is gebleken dat de deken zeker effect lijkt te hebben (Kruk, 2018).

Toch proefde dit naar meer, in dit deel zal ik net iets dieper ingaan op de theorie en zal ik nog kritischer zijn bij het testen van deze dekens. Daarnaast heb ik mijn praktische onderzoek iets breder ingezet, waarbij ik op verschillende vlakken een mening heb kunnen vormen.

 

Theoretisch onderzoek

Nadat ik mijn eerste blog deelde over deze dekens, volgden er meerdere professionals die hun ervaring op social media delen. Mede dankzij jullie hulp om mij op de hoogte te stellen van deze onderzoeken, heb ik inmiddels toch wel een breed beeld kunnen krijgen van therapiedekens.

Zo werd ik door één van mijn lezers getipt op een onderzoek waarbij ook placebo dekens gebruikt werden om te kijken of het ‘tussen onze oren zit’ of dat het therapiedeken daadwerkelijk verschil maakt (Edner). Hier kwam uit dat het geen verschil maakte of je een therapiedeken op zou leggen, of een gewone deken. Wat mij direct opviel bij dit onderzoek, is dat het is onderzocht bij slechts 10 paarden, waarbij deze paarden ook nog eens allen gezond zijn. Hoe betrouwbaar is dit onderzoek dan? Want het idee om met placebo dekens een onderzoek te starten is natuurlijk geen slecht idee, maar dan zal dit tenminste bij 100 paarden gedaan moeten worden en dan ook nog het liefst bij 100 verschillende paarden met verschillende aandoeningen of juist bij het zelfde paard.
Dit zelfde onderzoek is ook door een andere professional gebruikt. Deze professional vindt het lastig om er een oordeel over te doen. Ze heeft het deken slechts bij haar eigen paard getest en merkte wel dat het wat deed, maar wat precies kon ze niet vertellen (Mara, 2019).

De aanwezige onderzoeken, meningen en conclusies voldeden nog niet aan mijn wensen.

Ik ben mijzelf iets meer gaan verdiepen in keramische deeltjes. Keramische deeltjes zijn op zichzelf niet magnetisch. Wel zijn deze magnetisch als het gaat om keramische stoffen met magnetische eigenschappen (zoals barium- of strontiumhexaferriet) (Instituut, 2013).

Geen magnetische deeltjes
Terwijl ik bezig was met dit onderzoek naar therapie dekens, ben ik in contact gekomen met Annemarie Bech, de Nederlandse vertegenwoordiger van Catago.
Ze vertelde mij, dat in tegenstelling tot andere therapiedekens (bv. Bucas Reputex), de FIR-Tech deken geen magnetische deeltjes heeft. Dit is dus een groot verschil met andere dekens. De FIR-Tech deken heeft keramische deeltjes die de lichaamswarmte weerkaatsen.

Warmte en spieren
Wat doet die warmte dan eigenlijk met spieren?
Warmte zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden, de bloedcirculatie komt op gang en daardoor zullen spieren beter kunnen ontspannen. Doordat de bloedcirculatie op gang wordt gebracht, zullen ook afvalstoffen en stoffen zoals opgehoopte ‘lactaat’ (melkzuur in de spieren, na een zware training) beter kunnen worden afgevoerd in het lichaam. Lactaat zorgt voor spierpijn. Daarnaast heeft warmte psychisch ook een ontspannend effect (Brazier, 2017).

 

Ervaringen van deskundigen

Ik heb een hoop deskundigen in de paardenwereld om zijn/ haar mening gevraagd. Vele dierenartsen, fysiotherapeuten, osteopaten , reiki behandelaars e.d. hadden te weinig kennis over het onderwerp ‘therapie dekens’ om een goed onderbouwde mening te kunnen geven.

Ruiter
Wel heb ik een mening gekregen van een professionele ruiter (lichte tour niveau) die zelf ook een therapiedeken gebruikt. Ze vertelde mij dat hoe meer een paard ergens last van heeft, hoe meer het paard effect zal laten zien bij het deken. Een gezond en soepel paard zal niet snel verschil laten zien omdat de deken daarbij minder effect heeft. Ze vertelde mij dat dit tegelijkertijd wel belangrijk is voor paardeneigenaren om te beseffen dat het deken een fijn hulpmiddel is om spieren geleidelijk af te laten koelen of op te warmen, maar wel in de gedachte houdend dat je vervolgens het deken niet gebruikt om niet meer in te hoeven stappen of op te warmen bijvoorbeeld. Blijf wel respectvol naar je paard en vergeet niet om grenzen van je paard te blijven accepteren ondanks gebruik van het deken (Dominique, 2019).

Dierenarts
Mijn dierenarts heeft zelf geen ervaring met het deken, maar zij ziet het wel als een mooi hulpmiddel in bijvoorbeeld een behandelplan of trainingplan. Het is wel belangrijk om verder ook uit te zoeken waar symptomen van je paard vandaan komen. Maar een deken zal een mooie aanvulling kunnen zijn om processen te versnellen/ verbeteren en misschien ook voorkomen (Benschop, 2018).

 

Testen

De deken
Wederom heb ik de deken kunnen laten testen.

De deken is onder andere getest op wedstrijd waarbij het paard nog wel eens nerveus kan zijn op een andere locatie. De wedstrijd was op 8 december, een koude dag met veel wind. Normaal is heer paard dan al rillerig en minder fijn te rijden. Bij het vlechten de deken al opgedaan en het paard was al lekker aan het soezen. Het deken lekker opgehouden in de trailer naar de wedstrijd toe. Het was erg vies weer en normaal met losrijden zorgt dit al voor een hoop spanning. Met het losrijden was haar paard toch veel relaxter. Haar 2 proeven heeft ze heerlijk gereden en ze is erg tevreden. Tussen het testen van het deken en het deken testen op wedstrijd, heeft ze ook een tijdje zonder het deken te gebruiken gereden en merkte toch verschil. Haar paard was drukker en dwarser en meer met de omgeving bezig, met het gebruik van het deken komt haar paard in een heerlijke ontspannen situatie. Al met al zeer tevreden met het deken (Beck, 2018)

De deken en massages
Allereerst heb ik een oppervlakkige palpatie uitgevoerd bij een paard waarbij spieren duidelijk vast zaten. Vervolgens heb ik het deken op het paard gelegd en in de tussentijd wat algemene intake vragen gesteld aan mijn klant. Na een half uur haalde ik het deken eraf en heb ik nogmaals een palpatie gedaan, ik merkte vooral dat de huid een stuk soepeler aanvoelde. Bij stijve, strakke spieren kun je soms de huid nauwelijks bewegen, spieren voelen hard en soms ook wat kouder aan. Doorbloeding is wat slechter doordat de spier aanspant. Na het gebruik van de deken merkte ik dus op dat de doorbloeding al iets verbeterd was.

De oppervlakkige spiergedeelten voelden een stuk soepeler. De dieper gelegen spieren en diepere delen van de oppervlakkige spieren, zaten echter nog wel wat vast. Maar de deken hielp zeker om de eerste stap naar ontspanning te zetten.

Ik vind het prettig om de deken te gebruiken bij massages. Vooral bij paarden die zelf hun spieren vast zetten en angstig zijn bij aanraking. Vaak is dit mentaal en heeft het paard eerst een aantal keren een succeservaring nodig voordat ik echt goed kan gaan masseren. Door deze deken komt het paard snel te ontspannen en neemt er ook een stukje spanning weg bij de aanraking. Hierdoor krijg ik al snel een duidelijker beeld van welke spieren vastzitten en welke niet en kan ik gerichter te werk gaan.

Daarnaast vind ik het fijn voor het paard dat wanneer ik bijvoorbeeld de rug gemasseerd heb (en zeker met kouder weer) en ik ga dan de achterhand masseren, ik de deken over de rug kan leggen. De net soepel gemaakte spieren kunnen zo nog even rustig kunnen bijkomen.


Voor een optimaal resultaat van soepele spieren, is een combinatie van de FIR-Tech deken en massage wenselijk. Door massage zul je ook dieper in de spier de spier los kunnen krijgen en de doorbloeding op gang helpen zodat eventueel lactaat kan worden afgevoerd  (Archief). De deken kan hierbij een mooie aanvulling zijn om dit alles te versoepelen en te onderhouden.

Therapiedeken v.s. solarium
Éen van mijn testers had de opmerking dat de deken een beetje hetzelfde effect op haar paard had als bij een solarium (warmte lampen). Ik denk dat dit niet eens zo’n gekke vergelijking is. Alleen is het nadeel van een solarium dat niet alle plekken even gelijk worden verwarmd. Zo wordt het kruis bijvoorbeeld veel warmer dan de hals (Kühn, 2008). Het effect kan inderdaad wel vergelijkbaar zijn, alleen geeft een deken wel een gelijkmatige warmte en is het een stuk goedkoper en praktischer dan een solarium.

Dekjes met keramische deeltjes
Het FIR-Tech dekje is ook opnieuw getest. Deze keer is het dekje getest door iemand die ook een soortgelijk (goedkoper) dekje van Harry’s Horse getest heeft. Ze schrijft het volgende over haar bevindingen:

‘’.. net het dekje gebruikt en eigenlijk hetzelfde effect als de Harry’s horse. Bij beide dekjes was mijn paard zo relaxed. Het FIR-Tech dekje ligt net wat beter, is dunner en het is gewoon net wat mooier afgewerkt. Dus het is net of je € 50,- of € 70,- wil uitgeven aan een dekje. Ik ben er in ieder geval heel blij mee..’’

(Sluiszen, 2019).

Ze merkte veel verschil met het gebruik van het dekje. Haar paard was duidelijk veel relaxter met dit dekje dan een ‘normaal’ dekje.

De FIR-Tech hoofdstelonderlegger
Het gebied vlak achter de oren van een paard is erg gevoelig. Dit is het gebied van de eerste en tweede halswervel, ook wel: de Atlas en de Draaier. Ondanks dit zo gevoelig is, vragen wij veel van dit gebied. Denk maar aan een halster wat soms al als veulen wordt gedragen (wanneer dit alles ook nog week is), een paard wat ergens blijft hangen of zelf in een touw gaat hangen, het hoofdstel wat we gebruiken om te rijden enz.

Zo kom ik vaak paarden in mijn vakgebied (als masseur) tegen, waarbij het ook helemaal vast zit en soms zelfs erg gevoelig is vlak achter de oren. Deze spieren in de nek kunnen, net als bij mensen, hoofdpijn veroorzaken. Nu hebben we inmiddels al anatomische hoofdstellen e.d. om dit alles al iets te verlichten.  Alleen vroeg ik mij af of er van FIR-Tech niet een onderlegger bestaat. En dit bleek dus het geval!

Deze onderlegger heb ik door verschillende personen laten testen bij verschillende paarden (een paard met headshaking, een paard wat eigenlijk al erg soepel is, een paard wat erg sensibel is, een paard hoog in de sport enz.). Bij alle testers werd er zeker verschil opgemerkt. Paarden gingen sneller ontspannen, aanleuning werd beter, appuyementen gingen soepeler, headshaken was veel minder en ook een sensibele merrie liet een verschil zien; zij werd er narrig van en prikkelbaar. Zo zie je maar dat het echt per paard verschilt wat- en hoe groot het effect is. Over het algemeen heb ik van de onderlegger veel positieve reacties, wat ook logisch is naar mijn idee omdat we het hier hebben over een gebied wat bij veel meer paarden gevoelig is dan je denkt en zoals eerder genoemd: warmte ontspanning geeft.

Conclusie

In kan inmiddels wel zeggen dat ik een groot fan ben van de FIR-Tech producten.

Het gaat dus om de keramische deeltjes die lichaamswarmte weerkaatsen en daarmee een ontspannen effect hebben op spieren en doorbloeding stimuleert. Wanneer jij zelf gevoelige spieren hebt, is het ook heel fijn en lekker om dit op te warmen, dus voor mij meer dan logisch dat de FIR-Tech producten effect hebben.Wel is het per paard verschillend wat het effect van de producten is en in hoeverre dit effect te merken is.

Van belang is om rekening te houden dat het geen vervanging moet zijn voor een goede warming up en een goede cooling down. Ik weet ook niet in hoeverre dit ontspannende effect precies doordringt in een spier en daarom is het erg belangrijk om te blijven luisteren naar je paard en het niet te zien als een oplossing voor al je problemen.

Ik geloof dat de FIR-Tech producten een hele mooie aanvulling kan zijn op je training en een mooi hulpmiddel om je paard ontspannen te houden. Combinatie van massage zou kunnen helpen om ook de dieper gelegen spieren los te krijgen en de doorbloeding optimaal te stimuleren.

Ben jij ook nieuwsgierig naar deze producten? Kijk dan even bij de volgende links:

De deken: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-healing-paardendeken/?ref=741

Het dekje: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-healing-zadeldek/?ref=741

De onderlegger: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-hoofdstel-onderlegger/?ref=741

Wil je meer weten over de producten of over massages? Stuur dan eenvoudig een bericht naar: info@h3massage.nl

 

 

Bibliografie

Archief. (sd). koelen of verwarmen bij pijn. Opgehaald van sante: https://www.sante.nl/gezondheid/lijstjes-en-tips/koelen-of-verwarmen-bij-pijn

Beck, R. e. (2018). Fir Tech deken. (H. massage, Interviewer)

Benschop, D. (2018). Therapiedeken. (H. massage, Interviewer)

Brazier, Y. (2017, Juli 25). medical news today. Opgeroepen op februari 2019, van https://www.medicalnewstoday.com/articles/29108.php

Breitenbach, D. V. (sd). Werking – magneten bevorderen de doorbloeding. Opgeroepen op 2019, van energetix: https://energetixkopen.nl/informatie/werking

Dominique. (2019). Therapiedeken. (H. massage, Interviewer)

Edner, E. a. (sd). Het effect van magnetische dekens op paarden. Opgeroepen op 2018, van science equine: https://science-equine.com/nl/artikelen/sportpaard-management-zorg/first-aid/3723-the-effect-of-magnetic-blankets-on-horses-2

Instituut, K. M. (2013). Magneet. Opgeroepen op 2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Magneet

Kruk, L. v. (2018). Therapiedekens ja- of nee. Opgehaald van H3 massage: https://www.h3massage.nl/therapiedekens-en-dekjes-ja-of-nee/

Kühn, P. d. (2008). Solarium goed of slecht. Opgeroepen op 2019, van horses articles: https://www.horses.nl/articles/solarium-goed-voor-mijn-paard/

Madelene, M. L. (2018). testen Fir Tech Catago. (L. v. Kruk, Interviewer)

Mara. (2019). TRIED & TESTED: Review over de Bucas Recuptex Therapy deken. Opgeroepen op 2019, van pumps en paarden: https://pumpsenpaarden.nl/2019/01/09/tried-tested-review-over-de-bucas-recuptex-therapy-deken/

Sluiszen, M. v. (2019). Fir Tech Catago dekje.